Kippen bij kippen plaatsen

Kippen bij andere kippen plaatsen?

U wilt bij uw bestaande kippen nieuwe kippen plaatsen?

De pikorde of meer algemeen rangorde in een kippenhok komt erop neer dat er in elk koppel hennen aanwezig zijn, die aan voer- en drinkbakken vooraan staan en de beste rustplaatsen innemen en andere hennen afpikken.

De hoogste hen in de rangorde zal alle andere hennen pikken; de op een na hoogste wordt alleen gepikt door de hen die boven haar staat en pikt alle anderen. Het is een duidelijke rangorde, waarin, in tegenstelling tot bij veel andere dieren, niet slechts een duidelijke nummer 1 is, maar waarin iedere hen een plaats in deze rangorde heeft. Dit pikken is vooral gericht op de kop, maar zal vrijwel nooit ontaarden in een bloedbad. Het is een heel andere vorm van pikken dan het gevreesde verenpikken het is meer bedoeld als: “ga weg, ik eerst”. Deze pikorde onder de hennen heeft niets te maken met het al dan niet aanwezig zijn van een haan; is er wél een haan, dan zal de hen die helemaal onderaan in de pikorde staat vaak wat extra door hem in bescherming genomen worden.

Kippen herkennen elkaar aan het uiterlijk en geur. Dus bij elkaar plaatsen bracht ons tot de volgende tips:

  • Plaats ze altijd in het donker pas bij elkaar
  • Zorg dat ze dezelfde geur hebben
  • Laat ze wennen aan elkaar d. m. v. een gescheiden hok.
  • Zorg voor schuilplekjes

 

Geen 2 hanen in een gesloten ren is ons advies.

Voor hennen:

Er zullen gevechten zijn, vooral in de avond op de stok. Volgens ons gaat het goed, meestal een paar dagen kibbelen en het gaat over.

Onderstaand filmpje laat zien dat verschillende rassen bij elkaar lopen prima kan.

Zorg wel voor ongeveer dezelfde zware rassen, vluchtmogelijkheden in de ren voor de lagere in rang.

Bloed is Stop= haal de kippen uit elkaar.

Hieronder een filmpje over een jonge kriel plaatsen binnen een groep. Dit soort gevechten duren meestal een aantal dagen daarna is de orde bepaald.