Kuikens en meer

Kuikens

U kunt er voor kiezen kuikens te kopen. Denk aan warmte (warmte lamp/ plaat (zie hier onze producten) en de juiste voeding.

U kunt kuikens krijgen op 2 manieren:

  • kuikens kopen
  • uw kip laten broeden

Kip broeds wat nu?

Als een kip broeds is, wat betekend dat ze op de eitjes blijft zitten. Na al een paar dagen is ze goed broeds en maakt een een klokkend geluid  wanneer je haar benaderd. Ook zet de hen haar veren op om de eitjes ‘ te beschermen’. Het leuke is dat er kuikens opkomst zijn!

Tenminste: als de eitjes bevrucht zijn. Bevruchte eieren heeft u alleen van de fokker (broedeieren) of als u een haan in het gezelschap heeft lopen. (zie video hieronder de bevruchting)

Mocht u zeker weten geen bevruchte eieren te hebben, laat de kip niet verder broeden, als de eieren namelijk niet uit komen kan de kip zich letterlijk dood broeden.

Je kunt er (bevruchte) eieren onder leggen van de fokker en ras soort naar keuze. Kies voor 5 of meer eieren vanwege uitkomst, want er komen er altijd een paar niet uit.

Zet de broedende kip (in het donker) het liefst apart (vanwege dat andere kippen eieren bij kunnen leggen in het nest en de broedse dame dit onder haar zal schuiven) en stel water en smulvoer ter beschikking.

De broedende hen eet en drink vrij weinig. Dit is normaal. Af en toe zal ze er af komen om haar behoefte te doen.

ontwikkeling_kuiken_800

Na ongeveer 21 dagen zullen de eitjes uitkomen. Verwijder na 23-25 de eieren uit het nest die niet zijn uitgekomen. Dit voorkomt dat de hen zal blijven broeden, voor niets.

Stel direct kuikenvoeding ter beschikking. DE HEN DOET DE REST:)

Onderstaande video toont het gedrag van hennen met haar kuikens:

Ze verdedigt haar kuikens en voed ze op.

Kuikens zoeken warmte bij de kloek, zolang dit nodig is. Als de ‘grote’ kuikens apart gaan slapen, op de stok op of een andere plek als de kloek, geeft dit aan de de kuikens geen extra warmte meer nodig hebben.

Daarna kunt u de hen en kuikens weer scheiden indien gewenst.

De moeder zal met 2 weekjes ongeveer weer eitjes gaan leggen.