Algemene adviezen & Tips

Klik op onderstaande onderwerpen voor het advies van Kippenfarm.nl voor cochin, legkippen, wyandotte kriel en Hollandse kriel advies.

keuze advies   De juiste kip voor u      Huisvesting                       Kuikens

Keuze advies 2   Voeding                              Eitjes                                Knippen van pluimvee

 

Kippenfarm.nl heeft voor u enkele tips en adviezen om kippen te houden en te verzorgen. Ook vind u hier praktische tips voor schoonmaak gemak, voeding en huisvesting.

Welke kippen passen bij u (jullie)?

Kip eigenschappen variëren per soort. Het ene soort is een vlieger en levendig ras, terwijl een  ander ras rustig en niet een vlieger is. Het ene ras is snel handtam, de ander is  schuw van aard. Ook de gewenste afmetingen van hok en ren verschillen per ras. Wilt u de kippen het liefst handtam maken? Wat geduld, meelwormen en het lukt! Welke eigenschappen bij welke kip hoort vind u in de informatie bij de rassen die kippenfarm.nl aanbied.

Wat voor een hok moet ik hebben?

Gebruik een tocht vrij hok, maar wel de mogelijkheid tot goede ventilatie. Denk daarbij ook aan het schoonmaak gemak.  Ook de plaats voor het voer (het liefste binnen in het nachthok vanwege ongedierte) en niet onder de stok uiteraard, vanwege de behoefte. Plaats van het legnest moet makkelijk bereikbaar zijn, zodat u uw eitjes goed kan bereiken.

Hoe groot moet mijn hok en ren zijn?

Wij hebben hieronder de minimale gewenste afmetingen per ras op een rijtje gezet:

Gewicht Nachthok per kip Uitloop/ren per kip
Zware rassen vanaf 3 kg 1 m2 1,5 m2
Midden rassen 2 tot 3 kg 0,80 m2 1,30 m2
Lichte rassen 1,5 tot 2 kg 0,70 m2 1,2 m2
Krielrassen minder dan 1,5 kg 0,50 m2 1 m2

Zorg tevens voor een droog gedeelte in de ren, voor het schuilen tegen de regen en de wind. Ook moeten de kippen een zandbadje kunnen nemen. Dit is belangrijk voor het welzijn van de kip. Hierbij graaft de kip zich een beetje in, schut met haar veren, rolt over het zand en schut zich uit. Kip is weer schoon en verlost van de kleine diertjes. (zie onderstaande video)

Kippen buiten : hennen, kuiken en de hanen (zie onderstaande video)

Vliegen mijn kippen weg?

Je kunt ervoor kiezen om een overdekte ren te maken zodat de kip er niet uit kan vliegen. Echter zullen zware kippenrassen, zoals hierboven genoemd, niet over een omheining van 1.2 m vliegen. Krielrassen zullen eerder vliegen, vanwege hun gewicht en vleugelkracht. Wil je de kippen wel in de tuin laten lopen dan is er de mogelijkheid een vleugel te knippen. (Zie hieronder de instructie video)

Waarom gaan mijn kippen niet op stok en/of nachthok?

Vanaf ongeveer 12 weken gaat de kip op stok in het hok. Gebruik geen ronde stokken (dit kan vergroeien van de poten bevorderen)maar een vierkante stok met afgeronde hoeken.(zie afbeelding)

kippen zitstok

Zodra je nieuwe kippen hebt gekocht, sluit ze dan minstens 1 nacht op in het nachthok. Vaak weet de kip dan dat dit zijn slaapplek is. Gaat de kip na 15 weken nog niet op stok? Zet hem/haar er in de avond in het donker op, en herhaal dit totdat ze/hij dit vanzelf doet.

Zie het filmpje hieronder over het gedrag van kippen in de avond op de stok:

IMG_20151129_103941

Voeding

Geef elke 24 uur vers schoon water, eventueel een lichte vitaminen toevoeging (klik hier voor medicatie). Of u nu legmeel of legkorrel geeft maakt in principe niet uit. Voordeel van legkorrel is dat de kip minder knoeit vanwege het zelfde voer, bij legmeel wil de kip wel eens gaan graven in het voer naar de lekkerste stukjes. Toch wordt er bij legkippen altijd het advies gegeven om legmeel te geven dit zou het leg-gedrag bevorderen.

Strooi in de ren af en toe wat smulvoer. Dit bevorderd namelijk het scharrelgedrag. Niet te veel anders krijgen ze niet de esseciele stoffen binnen die in het basis voer zitten voor eieren en gezondheid. (onderstaand filmpje zie je kippen scharrelen)

Wanneer krijgen wij eitjes?

De hennen (vrouwtjes kippen) beginnen vaak vanaf hun 20e week eitjes te leggen. Sommige sier-rassen wat later. Geef goed voer (legvoer) dit bevorderd het leggen van eitjes.

Legkippen leggen bijna elke dag een eitje, sierkippen, al verschild het per ras, leggen vaak om de dag een eitje. Dit verschild per ras nog al.

Leggen kippen eieren in het daarvoor bedoelde legnest?

Leg in het legnest of waar u de eieren het liefst ziet nep eieren, dit kunnen golfballen of plastic eieren zijn. De hen zal denken dat dit het nest is. Gebruik ook andere bodembedekker in het nest, voorkeur: legnest zaagsel en nachthok beuken snippers.

Kippen en leg gedrag:

 

Een haan een goed idee?

Het is altijd een mooi gezicht een haan met zijn vrouwtjes. Voor de groep is het goed, de haan houd overzicht over zijn hennen en biedt de mogelijkheid door te broeden met uw eigen eitjes. Toch zijn er wat zaken waar u over na moet denken:

  • Een haan kraait (sommige luid andere rassen minder luid)
  • Een haan kan zijn hennen dusdanig beschermen dat de verzorger als concurrent wordt gezien.
  • Geen 2 of meer hanen in een relatief kleine ren.

(onderstaande video kraait een haan van een Krielras)

 

Kuikens

U kunt er voor kiezen kuikens te kopen. Denk aan warmte (warmte lamp/ plaat (zie hier onze producten) en de juiste voeding.

 

Kip broeds wat nu?

Als een kip broeds is, wat betekend dat ze op de eitjes blijft zitten. Na al een paar dagen is ze goed broeds en maakt een een klokkend geluid  wanneer je haar benaderd. Ook zet de hen haar veren op om de eitjes ‘ te beschermen’. Het leuke is dat er kuikens opkomst zijn!

Tenminste: als de eitjes bevrucht zijn. Bevruchte eieren heeft u alleen van de fokker (broedeieren) of als u een haan in het gezelschap heeft lopen. (zie video hieronder de bevruchting)

 

Mocht u zeker weten geen bevruchte eieren te hebben, laat de kip niet verder broeden, als de eieren namelijk niet uit komen kan de kip zich letterlijk dood broeden.

Je kunt er (bevruchte) eieren onder leggen van de fokker en ras soort naar keuze. Kies voor 5 of meer eieren vanwege uitkomst, want er komen er altijd een paar niet uit.

Zet de broedende kip (in het donker) het liefst apart (vanwege dat andere kippen eieren bij kunnen leggen in het nest en de broedse dame dit onder haar zal schuiven) en stel water en smulvoer ter beschikking.

De broedende hen eet en drink vrij weinig. Dit is normaal. Af en toe zal ze er af komen om haar behoefte te doen.

Na ongeveer 21 dagen zullen de eitjes uitkomen. Verwijder na 23-25 de eieren uit het nest die niet zijn uitgekomen. Dit voorkomt dat de hen zal blijven broeden, voor niets.

Stel direct kuikenvoeding ter beschikking. DE HEN DOET DE REST:)

Onderstaande video toont het gedrag van hennen met haar kuikens:

 

Ze verdedigt haar kuikens en voed ze op.

Kuikens zoeken warmte bij de kloek, zolang dit nodig is. Als de ‘grote’ kuikens apart gaan slapen, op de stok op of een andere plek als de kloek, geeft dit aan de de kuikens geen extra warmte meer nodig hebben.

Daarna kunt u de hen en kuikens weer scheiden indien gewenst.

De moeder zal met 2 weekjes ongeveer weer eitjes gaan leggen.

Kippen bij andere kippen plaatsen?

Er bestaat natuurlijk de welbekende ‘pik orde’.  En dit zal bij de dieren op nieuw moeten worden gerangschikt worden.

Er zullen gevechten zijn, vooral in de avond op de stok. Volgens ons gaat het goed, meestal een paar dagen kibbelen en het gaat over.

Zorg wel voor ongeveer dezelfde zware rassen, vluchtmogelijkheden in de ren voor de lagere in rang.

Bloed is Stop= haal de kippen uit elkaar.

Hieronder een filmpje over een jonge kriel plaatsen binnen een groep. Dit soort gevechten duren meestal een aantal dagen daarna is de orde bepaald.

 

Mocht u nog overige vragen hebben, vraag het aan het Kippenfarm.nl team.