Huisvesting van kippen

Wat voor een hok moet ik hebben?

Gebruik een tocht vrij hok, maar wel de mogelijkheid tot goede ventilatie.

Denk daarbij ook aan het schoonmaak gemak.  Denk ook om de plaats voor het voer (het liefste binnen in het nachthok vanwege ongedierte) en niet onder de stok uiteraard, vanwege de behoefte. De plaats van het legnest moet makkelijk bereikbaar zijn, zodat u uw eitjes goed elke dag kan rapen en kan bereiken.

Wij adviseren voor uw kippen ook een buiten/ren. Deels of helemaal overdekt zodat uw kippen kunnen schuilen tegen weer en wind.

Hoe groot moet mijn hok en ren zijn?

Wij hebben hieronder de minimale gewenste afmetingen per ras op een rijtje gezet:

Gewicht Nachthok per kip Uitloop/ren per kip
Zware rassen vanaf 3 kg 1 m2 1,5 m2
Midden rassen 2 tot 3 kg 0,80 m2 1,30 m2
Lichte rassen 1,5 tot 2 kg 0,70 m2 1,2 m2
Krielrassen minder dan 1,5 kg 0,50 m2 1 m2

Zorg tevens voor een droog gedeelte in de ren, voor het schuilen tegen de regen en de wind. Ook moeten de kippen een zandbadje kunnen nemen. Dit is belangrijk voor het welzijn van de kip. Hierbij graaft de kip zich een beetje in, schut met haar veren, rolt over het zand en schut zich uit. Kip is weer schoon en verlost van de kleine diertjes. (zie onderstaande video)

Waarom gaan mijn kippen niet op stok en/of nachthok?

Vanaf ongeveer 12 weken gaat de kip op stok in het hok. Gebruik geen ronde stokken (dit kan vergroeien van de poten bevorderen)maar een vierkante stok met afgeronde hoeken.(zie afbeelding)

kippen zitstok

Zodra je nieuwe kippen hebt gekocht, sluit ze dan minstens 1 nacht op in het nachthok. Vaak weet de kip dan dat dit zijn slaapplek is. Gaat de kip na 15 weken nog niet op stok? Zet hem/haar er in de avond in het donker op, en herhaal dit totdat ze/hij dit vanzelf doet.

Zie het filmpje hieronder over het gedrag van kippen in de avond op de stok:

Uw kippen los laten lopen is het leukste voor u en de kip